Boken

 

Tröttnat på ditt land? Starta ett eget!

Ända sedan idén om nationalstaten slog igenom har det funnits privatpersoner som av olika anledningar startat sina egna länder. Dessa kallas mikronationer och kan beskrivas som en sorts uppkäftiga projektstater. Mikronationer kan utropas som en politisk protest, ett konstprojekt, en ram för socialt umgänge eller i princip vad som helst. Vad som förenar dem är att de ofta använder symboler som man brukar förknippa med ”riktiga” stater – pass, flagga, valuta och nationalsång.

Den mest kända mikronationen är Furstendömet Sealand vars territorium består av ett ockuperat havsfort utanför Storbritanniens kust. Sealand utropades 1967 av piratradiomannen Roy Bates. Mikronationens historia innehåller skottlossningar, kidnappningar och diplomatiska intriger. Idag, 50 år efter grundandet, fortsätter kampen för erkännande på Nordsjöns Kuba.

Flera svenskar har också utropat berömda mikronationer. I kategorin märks till exempel Konungarikena Elgaland-Vargaland som består av alla gränser mellan alla länder på jorden. Men också skulpturparken Ladonien som sedan starten 1996 lockat drygt 19000 medborgare.

Fram till för bara några år sedan såg det ut som om globaliseringen var på väg att förpassa nationalstatsidén till historiens malpåse. Men det oroliga världsläget har gett den en förnyad aktualitet. I det förvirrande tillståndet av nationalstatens varande eller icke-varande blir mikronationsrörelsen extra intressant. På sistone har CNN, BBC, New York Times, The Telegraph och Der Spiegel belyst olika aspekter av fenomenet.

I Mikronationer – på besök i hemgjorda länder får du följa med till en kalejdoskopisk parallellvärld som vanligtvis är sluten för allmänheten. I boken skildrar författaren Johan Joelsson och fotografen Jonatan Jacobson livet i åtta av världens mest spektakulära mikronationer. Illustrationer har gjorts av Klas Isaksson. En intervjubaserad reportagebok som i text och bild skildrar mikronationsfenomenet har aldrig tidigare utgivits i Sverige eller internationellt. Förrän nu. Boken ges ut på Gidlunds förlag 29 september 2017.